Dossier de JOCS POPULARS

Dossier de context històric i música

dilluns, 14 de març del 2011

Museu d' història de la joguina

A Sant Feliu de Guíxols trobem el museu de la joguina, instal·lat en un edifici construït abans del 1810.
El museu disposa d' una visita guiada, que ens permet veure les peces disponibles al museu en ordre cronològic, començant a la planta baixa i acabant al segon pis.
Planta baixa:
LA BOTIGA DEL MUSEU
A la botiga del Museu es poden trobar tota mena de reproduccions de les joguines d'època

SALA 1: EXPOSICIONS TEMPORALS
Es la sala destinada a Galeria d'art, i per tant acull a tota mena d'exposicions temporals.

CENTRE D’ACOLLIDA
Aquesta sala es troba destinada a centre de reunió per a començar les visites guiades per grups, on s'explica la història de l'edifici.

SALA 2: HIVERNACLE
Aquesta sala presenta un espai de doble alçada, amb planta baixa i primer pis, que data del 1897.

PATI DE LA FONT
Hi podem veure una font de terracota, que funcionava amb l’aigua de la deu de la Mina del Ridaura.

PATI MODERNISTA
A les seves parets es poden veure uns esgrafiats modernistes de gran bellesa (pendents de restauració), també hi ha una jardinera de la mateixa època amb un aplacat de rajoles.

BIBLIOTECA
Acull llibres relacionats amb el món de les joguines, antics catàlegs de fabricants, llibres de joguines, llibres de contes per a nens, ...

Primer pis:

SALA 4: ESCENOGRAFIA del 1900

Ens recorda una situació quotidiana que podia succeir en una cambra de nens, amb mobles, joguines i accessoris del 1900.

SALA 5: dedicada a LA LLAUNA (1875-1940)

Hi trobem les joguines més antigues de la col·lecció. La major part fabricades amb llauna litografiada, amb gran luxe de detalls.
.

SALA 6: dedicada als TRENS (1890-1950)

En aquesta sala hi ha tot tipus de trens. Hi podem veure una maqueta de tren a escala “0”, de 14 metres quadrats, construïda segons les directrius dels anys 1940-1950 (maquetes planes, sense relleu).

La maqueta s'acciona passant la mà del visitant sobre una mà negra existent a la part dreta del vidre; una vegada accionat el mecanisme caldrà esperar per veure els efectes especials dia-nit.

SALA 7: dedicada a LA FUSTA (1940-1950)

Després de la Guerra civil espanyola, l'economia quedà ressentida i es van tenir que buscar nous materials per a fabricar les joguines. D'aquesta manera apareixen les joguines de fusta i de paper-cartó que tenen un preu mes econòmic i són més competitives al mercat, donat que la llauna resultava molt cara.



SALA 8: dedicada a LA LLAUNA (1940-1960)

A diferència de la primera sala dedicada a la llauna, i després de la crisi de la postguerra, la joguina de llauna torna a aparèixer de nou amb força renovada, però els models son més simples i la majoria d'ells son pintats a un sol color (els colors del joc del parxís). També hi ha joguines fetes amb materials mixtes: fusta i llauna.


Segon pis:

SALA 9: dedicada al TEATRE

Aquesta sala esta dedicada al món de l'espectacle: teatre, cinema i màgia. Compta amb un mini-escenari, i té un aforament per a 30 persones. Si podran veure totes les joguines relacionades amb el món de l'espectacle.
(Aquesta sala està en procés de restauració i muntatge. Pendent d'obrir al públic.)

SALA 10: dedicada als JOCS DE TAULA (1890-1960)

Aquesta sala era l'antiga biblioteca de l'edifici. Hi podem trobar tota mena de jocs de taula construïts amb materials diferents, segons les diferents èpoques a que pertanyen.

El terra format per petites rajoles de gres forma un ric mosaic, tan per la forma dels dibuixos com pels colors que tenen. L'artesonat del sostre esta format per una combinació de dos materials: la fusta i el guix.


SALA 11: dedicada al PLÀSTIC (1950-1980)

Corria l'any 1952 quan la casa Payà va treure al mercat una joguina anomenada "Arre caballito", feta amb un innovador material: el plàstic. Aquest any va marcar una nova època, amb un nou material: el plàstic injectat. A partir d'aquest moment totes les empreses del sector van començar la fabricació de joguines amb plàstic.

Es de destacar en aquesta sala el gran armari datat del 1875, que es de fusta massissa rebaixada, amb un acabat de pintura típic a l'època: lacat a base de vernís a la cervesa.


SALA 12: dedicada al TERROR

Amb la donació del "Carrer del Terror" del parc d'atraccions de Montjuïc, feta per l'Ajuntament de Barcelona, després de la seva clausura; s'ha fet una recopilació de les mòmies que contenia i s'ha creat el "Cementiri de les mòmies" que consta d'un petit recorregut, on es podran contemplar les mòmies i d'altres objectes que contenia l'atracció.

BANY DEL 1897

Sortint a la terrassa del segon pis i mirant a traves d'unes finestres, és podrà veure un antic bany que encara conserva tots els seus detalls: la col·lecció de perfumers i d'orinals, la farmaciola, la dutxa, ... que de ben segur que faran riure a més d'un. Nomès és pot visitar en temporada d'estiu.




1 comentari:

  1. És una descripció del museu molt exhaustiva. No calia, potser, tanta informació i, en canvi, una mica més d'aportació personal. Per què creus existeix un museu de la joguina? Què té a veure amb el teu treball? és a dir, amb quina part del TR es relaciona?

    ResponElimina